• Nieuws en Agenda

  Aankondiging van inspiratiesessies, inloopavonden etc.

  14 juli 2021 19:30 uur

  Quatorze Juillet:

  Een avond over 'tegenkracht organiseren'

   

   

   

  Programma
  Kunsthistorica Erna Charbon start deze bijeenkomst met een introductie over hoe tegenkracht destijds in Frankrijk heeft geleid tot een revolutie. En ook, wat er mis ging in de dialoog met elkaar.

  Vervolgens is het woord aan Godelieve Spaas. Spaas is sinds 2018 lector nieuwe economie bij Avans Hogeschool. Zij doet vanuit een antropologisch perspectief onderzoek naar economische principes en vormen van ondernemen die zorgen voor de aarde en al haar bewoners. Zij onderzoekt wat aan het ontstaan is (vernieuwende praktijken) of zou kunnen ontstaan (what if scenario’s). Spaas maakt grote dilemma’s en veranderingen persoonlijk en aanraakbaar.

  Tot slot gaat een panel met Waalrenaren onder leiding Godelieve Spaas de dialoog aan. Wat zijn de eigen ervaringen met het thema? Hebben deze ervaringen gezorgd voor een verandering of transitie? Welke weerstand hebben ze moeten overwinnen? Er is ruimte voor het publiek om vragen te stellen. In het panel zitten: Hans Martin Don (ex wethouder eindhoven, ex lid 1e kamer en directeur Leger des Heils Zuid Nederland), Frans Franssen (Voorzitter De Pracht), Ferdinand Borger (Dominee AD kerk en schrijver van het boek Hemelse Oorden), Erik Boers (filosoof en schrijver van het boek Vrije Ruimte) en Ine Mols (Onderzoekster Avans Hogeschool).

   

  Kijk hier naar een impressie van Godelieve Spaas

   

  Meer informatie en inschrijven:

  Bibliotheek Eindhoven

   

  28 december

  Gezocht: Buurtverbinders voor een online training bij mijnbuurtje.nl

  De buurtverbinder Wil jij ook graag meer voor jouw buurt betekenen en vind jij het leuk om zichtbaar te maken wat er allemaal gebeurt? Dan is de rol van buurtverbinder jou misschien wel op het lijf geschreven!

  Samenwerken

  Als buurtverbinder werk je samen met je andere buurtverbinders aan een omgeving waarin alles te vinden is uit jouw buurt, dorp of stad. Je krijgt hiervoor de beschikking over een digitaal platform, wij noemen dat een online dorpsplein, dat je samen met de andere buurtverbinders inricht. Het mooie van dit online dorpsplein is echter dat iedereen er dingen op kan zetten! Jouw rol is dan ook om mensen en organisaties te motiveren hieraan mee te gaan doen en hun activiteiten (agenda), nieuws, maar ook foto’s en filmpjes hierop te zetten.

  Zichtbaar maken wat er al is

  Je legt contact met verschillende inwoners, maar ook met verenigingen en bedrijven die nu op één plek kunnen laten zien waar ze allemaal mee bezig zijn. Misschien vind jij het leuk om presentaties te geven of juist om interviews af te nemen. Of voel jij je meer thuis achter de laptop en wil je graag wat meer technisch bezig zijn. Alles mag en kan, samen met je teamleden geef je de rol van buurtverbinder vorm zoals je dat wil. Dit doe je altijd vanuit de gedachte dat je zichtbaar wilt maken wat er allemaal is, zodat dit toegankelijk wordt voor iedereen! We hebben ontdekt dat wanneer je inzichtelijk maakt wat een omgeving allemaal te bieden heeft, er nieuwe verbindingen ontstaan tussen inwoners, maar ook met en tussen verenigingen, organisaties en bedrijven. En dat levert prachtige ontmoetingen en resultaten op!

  Positieve verhalen schrijven en delen

  In elke buurt gebeuren de mooiste dingen, maar helaas weten niet alle inwoners dat. Door hierover verhalen te vertellen zorg je voor een beter gevoel bij anderen en inspireer je wellicht de lezer om ook zoiets te ondernemen! Deze verhalen kun je zelf schrijven, fotograferen of zelf filmen, of je gaat op zoek naar mensen die het leuk vinden om dat te doen. Tijdsbesteding en ondersteuning

  Als buurtverbinder besteed je meestal tussen de twee en vier uur in de week aan je buurtverbinders werkzaamheden. Meer mag natuurlijk ook, zolang jij maar doet waar je blij van wordt. Van mijnbuurtje.nl ontvang je hierbij een goede ondersteuning. We investeren niet alleen in jou tijdens de training, maar blijven we in de buurt voor als je een keer hulp nodig hebt. We hebben een online buurtverbinderscommunity op buurtverbinders.nl, een helpdesk voor buurtverbinders en twee keer per jaar organiseren we landelijke buurtverbindersdagen waarop je kennis en inspiratie krijgt van andere buurtverbinders.

  Jouw profiel Herken jij je in het volgende? Samenwerker, niet perse op voorgrond, enthousiast, betrokken, dienstverlenend, positief en ook nog eens geïnteresseerd in alles wat met je buurt te maken heeft? Dan ben je een buurtverbinder in spe! Heb je daarnaast ook nog affiniteit met internet, dan kunnen we meteen aan de slag. Opleidingsniveau is niet belangrijk, maar het is handig als je overstijgend kunt denken (als ik dit doe, heeft het dat tot gevolg). Heb je interesse? We horen het graag!

  De training

  Om je zo goed mogelijk beslagen de buurt in te laten gaan hebben we speciaal voor betrokken buurtbewoners een unieke training voor buurtverbinders ontwikkeld. In deze training leer je hoe je bewoners én professionals op een nieuwe manier kunt betrekken bij de buurt en hoe je zichtbaar maakt wat er allemaal al is. De onderwerpen die per dag aan bod komen:

  Dag 1 ★ Kennismaken met de buurtverbinders ★ Communicatiestijlen herkennen ★ Jouw rol als buurtverbinder ★ Taken als buurtverbinder ★ Uitleg over mijnbuurtje ★ Zelf aan de slag op het platform ★ Kiezen van jullie unieke naam

  Dag 2 ★ Ontwerpen stappenplan voor jullie eigen buurtplatform ★ Kiezen persoonlijke taken ★ Bepalen menustructuur ★ Aan de slag met het content management systeem ★ Berichten schrijven voor buurtbewoners én zoekmachines ★ Bewoners activeren mee te gaan doen ★ Reageren op verschillende soorten berichten

  Dag 3 ★ Korte uitleg social media ★ Online luisteren naar de buurt ★ Online communiceren met de buurt ★ Offline communiceren met de buurt ★ Oefenen presentatievaardigheden ★ Doorkijkje richting lancering

   

  Minimaal vijf en maximaal tien deelnemers doen mee

  aan deze training. De groep bestaat uit inwoners en (max. twee) professionals, waarbij inwoners altijd in de meerderheid zijn.

  30 september 19:30 uur

  Kick-off van Waalre-in-Dialoog

  Als inspiratie voor de beweging in Waalre wordt een beroep gedaan op twee sprekers met een aansprekend verhaal over gemeenschapsontwikkeling en de coöperatieve samenleving. De eerste spreker is prof. Gabriël van den Brink, emeritus hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde (Tilburg) en hoogleraar aan Centrum Ethos van de VU Amsterdam. De tweede spreker is, Wil van der Coelen, hij was regisseur gemeenschapsontwikking en zelfsturing van de gemeente Peel en Maas: een gemeente die veel ruimte geeft aan eigen inwoners om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de kwaliteit van hun eigen leven en leefomgeving. Momenteel werkt hij met deze opdracht voor Cranendonck

  30 september 19:30 uur

  2 oktober 2020

  Verslag van de inspiratieavond in het ED

  Volg deze link naar het artikel in het Eindhovens Dagblad